På lørdag hadde vi et veldig tøft program, som gikk over 2,5 time. Det var en økt der vi skulle ligge å pushe kroppen i terskelfart, og pushe grenser. Det var en faktor som delvis ødela dette, og det var at luften i svømmehallen var elendig.

Vi i Bærumsvømmerne trener i 2 svømmehaller, Hundsund og Nadderudhallen. Jeg har trent i begge hallene i utrolig mange år og synes det er utrolig synd at jeg/vi skal få ødelagt treningen fordi det er for dårlig luft i svømmehallen.

I et basseng er det klor, fordi det skal drepe bakterier. Som en følge av dette, legger det seg et lag med klorgass rett over vannoverflaten. Dette laget av gasser, puster vi ned i lungene når vi svømmer. På hvert eneste innpust. Det påvirker folk forskjellig, men nesten alle får problemer med å trekke pusten ordentlig ned i lungene når det er på det verste.

8b9a8437

På lørdag var en sånn dag. Vi ligger og svømmer et hovedsett som er på 4800 m, der vi skal ligge i intensitetsone 3 og 5 (som er max). Utover i serien hoster folk mer og mer, jeg sliter med på trekke pusten og får en ujevn og høy pipelyd hver gang jeg skal trekke pusten. Jeg skal love deg at det ikke er spesielt behagelig. Det føles som om det er et bånd rundt brystkassen, som blir strammere og strammere, og gjør at det blir vanskeligere å puste.

Vi trener morgentreninger fordi vi må trene før publikum. Det gjør meg absolutt ingenting, og jeg synes det er deilig å starte dagen tidlig. Ulempen er at sirkulasjonen i svømmehallen ikke blir skrudd på i god nok tid til vi skal trene, siden det står i en sparemodus på natten. Dette fører til at klorgassene blir liggende rett over vannoverflaten, og vi trekker gassene ned i lungene våre. Jeg tror ikke dette er spesielt bra, og det er hvertfall irriterende å få treningen ødelagt pga dette. Det har skjedd flere ganger bare de siste to ukene, at jeg må gå ut av hallen midt i serier for å trekke frisk luft, det skal ikke være nødvendig!

I Oktober skal det avgjøres om Bærum får en ny svømmehall på Rud eller ikke. For 4 år siden var planen at det skulle stå ferdig et 50m-annlegg der, men det ble til en friidrettsbane istedenfor. Nå er det på dagsordenen igjen, og Bærum trenger sårt en ny svømmhall!! Både pga sprengt kapasitet (don´t get me started), og fordi vi kan få gjort noe med luftproblemet vi har i de andre hallene vi trener i. Så jeg håper for guds skyld at politikerne prioriterer dette annlegget, fordi det er på høy tid!

skjermbilde-2016-09-25-kl-19-54-06

Dette problemet er også grunnen til at svømmere reiser utenlands for å trene. Vi drar ikke til Spania fordi vi skal bli brune. Vi drar til Spania fordi da kan vi trene ute, og det er en ekstrem stor forskjell å trekke inn frisk luft, kontra den vi trekker inn her hjemme.

Det har vært store overskrifter om skiforbundet og astma i det siste, og er det noe som er sikkert så er det at veldig mange svømmere utvikler astma grunnet dårlig luft i svømmehallene. Det er utrolig synd fordi det kan unngås! Så kjære politikere og hvem nå enn som bestemmer om det skal bli en ny svømmehall på Rud eller ikke, vær så snill å gi Bærumsvømmerne og Bærums befolkning den gleden det hadde vært med ny svømmehall! Nå er det over 30 timer siden vi trente lørdag morgen, og jeg klarer fortsatt ikke trekke pusten helt inn uten å begynne å hoste…

Noe må gjøres, og noen må ta ansvar!

//Emilie//

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s